Ison Glasgow

Ison Glasgow är känd som en av medlemmarna i den populära svenska hiphopduon Ison & Fille. Han har även producerat ett antal sololåtar som finns med på Ison & Filles album.

År 2012 fick Ison, tillsammans med Felipe ”Fille” Leiva Wegner, SKAP-stipendiet med motiveringen ”Med mångsidigt låtmaterial och träffsäkra texter, ömsom allvarsamma ömsom lekfulla, har de etablerat sig som oundvikliga förgrundsfigurer inom svensk hip-hop.”. Samma år var Ison värd för Sommar i P1, där han talade om sin uppväxt. Han var även jurymedlem och coach i sångtävlingsprogrammet X Factor Sverige som sändes i TV4.

I oktober 2014 släpptes Isons självbiografi ”När jag inte hade nåt” som är skriven tillsammans med journalisten Emil Arvidson.

Ison Glasgow föddes 1980 i Queen, New York, som Carlson-Ison McKinley Glasgow. När han var blott fem år gammal bodde han med sin mamma och mormor, i ett område där droger och våld tagit över allt mer. Hans mamma ansåg att Queens inte var en trygg plats för ett barn, och flyttade därför med sin son till Sverige för ett nytt och förhoppningsvis bättre liv.

I Sverige finns Isons Pappa, den store rastafarimannen från Jamacia, med ett omisskännligt utseende och en oerhört stark karisma. Pappan blir en stor förebild för unge Ison, med sina långa rastaflätor samlade i en mössa. Men det dröjer inte länge från Ison och hans mammas ankomst till Stockholm innan pappan försvinner och de får klara sig på egen hand. De har ingenstans att bo och ingen mat att äta, och tvingas därför ofta sova utomhus. Isons mamma enda sätt att tjäna pengar är att dansa och uppträda på Stockholms gator.

I sin föreläsning ”När jag inte hade något” talar Ison Glasgow öppenhjärtigt, rakt och personligt om sin historia från fattigdom och utsatthet till att bli en av Sveriges mest hyllade rapstjärnor och musikartister. Det är en gripande uppväxtskildring och en stark berättelse om utanförskap, utsatthet och det starka bandet mellan en mor och en son som söker sin plats i en rotlös tillvaro.

Alternativa föreläsare

Petter Christina Rickardsson

Ison Glasgow föreläser om...

tag copy 4 Created with Sketch. Inspiration
tag copy 4 Created with Sketch. Livsöden
tag copy 4 Created with Sketch. musik
tag copy 4 Created with Sketch. Ungdomar och skola

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtgruppe/ExtraDomains/talkingminds.se/wp-content/themes/talking-minds/parts/speaker-content.php on line 114

Sök tillgänglighet

  • Date Format: YYYY dash MM dash DD

Vill du veta mer? Hör av dig, så diskuterar vi lösningar.