Sommarens intåg innebär för många ett par veckors efterlängtad semester, med tid att göra ingenting alls, eller tvärtom planera in allt man annars inte hinner med. Hur vi förvaltar semestern spelar stor roll för vårt mående när vi återvänder till arbetet – vi är alla olika, en del får energi av att umgås i stora grupper och av att fylla all ledig tid med aktiviteter medan andra hittar sin energi genom återhämtning och reflektion.

Mia Törnblom menar att det viktiga är att lyssna på sig själv hellre än att jämföra sig med andra. Här ger hon sin tre bästa tips på hur du skapar en mer avkopplande sommar som ger energi inför hösten:

  1. Fråga dig själv vad du behöver göra under sommaren för att vara så bra rustad som möjligt inför hösten.

Prioritera dina egna behov, framför allt om du annars ofta ser till vad andra behöver och vill. Kanske behöver du så många lata dagar i hängmattan som möjligt, läsa en deckare, ett miljöombyte i form av en resa, eller tid med familj och vänner. Utgå från dig själv och vad som laddar dina batterier allra bäst.

  1. Du kan hänga med vänner utan att bo ihop med dem.

Kom ihåg att det är stor skillnad på att umgås med vänner och att bo ihop med vänner. Att ses över en lunch kan geväldigt mycket energi, medan att gemensamt bo i sommarhuset eller resa bort tillsammans snarare kan taenergi. Att inte vilja spendera hela dygnen ihop innebär inte att man inte tycker om varandra; det kan vara slitsamt att bo även med dem vi älskar allra mest. Så bara för att ni är lediga samtidigt måste ni inte spendera all tid ihop, utan det kan räcka att ses ett par gånger och istället ha riktigt trevligt när ni väl umgås.

  1. Var realistisk med vad du och familjen orkar med.

Det är lätt att så fort semestern närmar sig fylla hela kalendern med sådant man annars inte hinner med, och vi bokar upp oss på grillkvällar, lunchdejter, hälsa på släkten, osv. Risken är att du efter sommaren återvänder till arbetet mer sliten än innan semestern. Var därför realistisk med vad du och familjen orkar med, sänk kraven och förväntningarna och låt kalendern vara tom ibland.

Här kan du läsa mer om Mia Törnblom.

Dela nyheten