• Ditt bästa tips på hur man kan hantera sin oro i dessa corona-tider?

Oro är ju ett naturligt försök från hjärnan att hantera osäkerhet. Så till att börja med kan man försöka att bli medveten om när man oroar sig och kanske vilken tid på dygnet. Så att vi inte går att små-oroar oss för jämnan för det tar bara energi. Ofta oroar man sig när man inte är så aktiv i övrigt, t.ex. på morgonen när man vaknar, eller på kvällen innan man ska somna. Att vakna på natten och oroa sig är ju en klassiker. Känslokomponenten av oro är ofta rädsla. Bra sätt att hantera oro är att dels aktivera sig under dagarna, gärna med saker vi tycker om eller känner oss stärkta av. När oron kommer, påminn dig om att det är naturligt att hjärnan vill oroa sig och att den i grunden försöker hantera en obehaglig situation. Sortera i oron, vad kan jag påverka och förändra och vilka orostankar behöver jag mer träna på att stå ut med/acceptera? Man kan också sortera i oron med en vän, stämma av vad hen tycker känns som rimlig respektive överdriven oro. Man kan också skriva ner för sig själv ”om katastroftankarna inträffar – såhär vill jag hantera det då”. 

  • På vilket sätt håller du kontakten med nära och kära trots social distansering?

Jag ringer! Hederliga gamla telefonsamtal. Och ofta, flera gånger om dagen. Ibland skickar vi peppiga låtförslag till varandra. Jobbsamtal är också social aktivering som vi ofta mår bra av. Jag hörde om några som hade digital AW och bokcirkel, det lät som något jag vill testa!

  • Vilka lärdomar tror du att vi kan ta med oss efter att ha genomgått en sådan här kris?

Jag tror vi lär oss hur fragil världen är, att vi är ihopkopplade och därmed både starka och sårbara samtidigt. Att vi kan jobba hemifrån i större utsträckning och ersätta resor med digitala möten, vilket öppnar för flexibilitet. Men också att vi behöver ställa om till mer hållbara affärssystem både ekonomiskt och miljömässigt. Att vi är beroende av varandra för att må bra och fungera, både på mikronivå med den lilla gruppen i ens vardag och på makronivå mellan samhällen. Jag tycker det blir intressant att se vilka kollektiva lärdomar som kommer göras. 

Här kan du läsa mer om Katarina Blom

Dela nyheten