Johan Seltborg

Söker ni en föreläsare som på ett konkret, enkelt och personligt sätt delar med sig av djup kunskap och samtidigt underhåller och lockar till skratt – då är Johan Seltborg ett självklart val!

Johan Seltborg är en eftertraktad och unik föreläsare inom ämnena interimsledarskap och förändringsledning. Han föreläser bland annat om hur man lyckas med en karriär som interimschef, att leda förändring som tillfällig ledare och hur man som uppdragsgivare kan maximera nyttan av sin investering. Johan uppskattas av åhörarna för sitt personliga, humoristiska och karismatiska sätt på scen. Med en stor portion humor, personliga betraktelser och en djup insikt i sina ämnen skapar han stort engagemang och mycket inspiration i sina föreläsningar.

Med lång erfarenhet som interimschef, VD, förändringsledare och författare och är Johan expert på internationell försäljning och ägarledda bolag. Han har haft ledande roller i fyra ägarledda bolag, som VD, försäljningschef, affärsområdeschef och styrelseledamot. I samtliga har han lett förändringsarbete från ägarlett till ägarstyrt, och har stor erfarenhet och kunskap om de speciella omständigheter som råder i ägarledda bolag i förändring. Johan har även grundat utbildningsföretaget InterimAkademin, driver Interimpodden och har också en civilingenjörsexamen från Chalmers. Johan talar fyra språk flytande.

I april 2022 lanserades Johans bok ”Ledarskap på besök” som är en guidebok för interimsledare. Där har han samlat handfasta tips och rekommendationer i en lättsam och underhållande guide om allt du kan tänkas vilja veta om interim management. Vilka fallgropar finns det och hur undviker du dem? Vad krävs för att lyckas som interimschef? Boken innehåller bland annat Johans kunskap, lärdomar och erfarenheter som han också generöst med sig av under sina föreläsningar.

Johan föreläser om:

 • Interimsledarskap: Johan är en unik och oberoende expert på interimsledarskap och har inspirerat många att våga ta klivet. ”Hur lyckas du som interimsledare”, ”interimsledarskap som alternativ karriär”, ”varför anlita en interimschef” är exempel på teman i Johans föreläsningar.
 • Förändringsledning: Att leda förändring som tillfällig ledare innebär speciella utmaningar. Vilka är framgångsfaktorerna och vilka lärdomar kan man ta med sig från interimsledarskap till en permanent chefsroll?
 • Extern VD i ägarledda företag: Ägarledda företag har ofta ägare som agerar i styrelsen, den operativa ledningen och som expert. Att som extern VD navigera i denna speciella miljö kan vara mycket utmanande. Hur lyckas du i den rollen? Hur kan du som ägare underlätta succession och att gå från ägarlett till ägarstyrt?
 • Exportförsäljning: Många svenska företag står i ett tidigt skede inför export och etablering på internationella marknader. Det kan vara både en tjusning och utmaning, himmel och helvete. Många är vi som har stått oförstående inför en stagnerad affär och utländska kunders till synes nyckfulla och ologiska agerande. Johan talar fyra språk flytande och kan med erfarenhet från bland annat Japan, Ryssland, Frankrike och USA dela med sig av både dråpliga anekdoter och konkreta tips och metoder för att lyckas navigera på en global marknad.

Johan kan också bokas som moderator. Med djup insikt i näringslivet, en stark social förmåga och ett analytiskt sinne skapar han en levande debatt där alla känner sig sedda. Johan har arbetat många år i industrin och har framför allt kompetens inom medicinteknik, tillverkande industri, rekrytering och utbildning.

Meriter och kompetenser:

 • Ägarledda bolag
  Johan Seltborg har haft ledande roller i fyra ägarledda bolag, som VD, försäljningschef och styrelseledamot. I samtliga har Johan lett förändringsarbete på en del av resan från ägarlett till ägarstyrt. Han har mycket stor erfarenhet och kunskap om de speciella omständigheter som råder i ägarledda bolag i förändring.
 • Försäljning och säljledning
  Försäljning har varit en röd tråd genom hela Johan karriär och även barndom. Hans tyngdpunkt ligger i storkundsbearbetning och internationell B2B-försäljning via distributör. Johan har mer än 10 års erfarenhet av att bygga säljteam och driva säljkår och distributörer.
 • Internationella relationer
  Johan pratar flytande engelska, franska och ryska och har bott i Moskva, London och San Fransisco. Han har byggt och underhållit nätverk av partners i >20 länder i 5 världsdelar.
 • Ledarskap i förändring
  Johan har lett förändringsarbeten i många olika organisationer och har utvecklat en förmåga att kombinera lugn och trygghet med en målmedveten strävan att nå uppdragets målsättningar.
 • Branscher
  Johan har verkat i flera olika branscher i hans roller som interimschef och som anställd. Han har utvecklat en förmåga att snabbt sätta sig in i och förstå företags nuläge och utmaningar. Johans tyngdpunkt har han inom medicinteknik och tillverkande industri.
 • Strategi och bolagsstyrning
  Johan har i sina ledande roller utvecklat en stark förmåga att förstå och utveckla strategier för företag i olika faser.
 • Social kompetens
  Johans allra främsta förmåga är att nätverka, bygga relationer och få folk i hans omgivning att trivas.

Alternativa talare

Mia Törnblom | Hélène Barnekow | Ari Riabacke


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtgruppe/ExtraDomains/talkingminds.se/wp-content/themes/talking-minds/parts/speaker-content.php on line 116

Sök tillgänglighet

ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Vill du veta mer? Hör av dig, så diskuterar vi lösningar.