Azita Shariati

Azita Shariati anses vara en av näringslivets mäktigaste kvinnor, och genom sin inkluderande ledarstil har hon radikalt förbättrat sitt bolags arbete kring jämnställdhet och mångfald.

I sina föreläsningar talar Azita om hållbart ledarskap och mångfald, och beskriver sitt eget ledarskap som en blandning av iransk tydlighet och svensk laganda. Hon har även skrivit en bok inom samma ämne, med titeln ”Hela bilden”.

Som 20-åring kom Azita till Sverige helt utan närverk och utan att kunna språket. Tillsammans med sin blivande make hade hon flytt från Iran, hamnade i Göteborg där hon läste in högskolebehörighet via Komvux och utbildade sig till kostekonom vid Göteborgs universitet. Dessutom läste hon kurser i statistik, ledarskap och marknadsföring vid Handelshögskolan.

För sitt engagerade arbete har Azita Shariati belönats med många priser, bl.a. har hon utsetts till Sveriges bästa chef, vunnit European Role model of the year, hamnat i toppen av Top 20 Women in Business in Northern Europe och 2015 utsåg Veckans Affärer henne till Näringslivets mäktigaste kvinna. Året därpå kammade hon hem titeln Årets direktör samt blev utsett till Årets Superkommunikatör av Resumé. Dessutom var hon 2019 en av Sveriges Radios sommarvärdar i P1.

Azita brinner för samhällsfrågor och utveckling Under hennes ledning gick Sodexo från 14 % till 50 % kvinnor i ledningsgruppen på fem år. Hon har en stark övertygelse om att jämställdhet och mångfald bidrar till ökad tillväxt och bättre resultat, och menar att det dessutom blir både enklare att hitta och behålla rätt kompetens inom organisationen.

Under åren 2014-2019 var Azita Shariati VD för Sodexo, ett företag med tjänster inom servicesektorn, som i Sverige omsätter 3,5 miljarder kronor och har 8 000 anställda. Hon började arbeta inom företaget 1998, då som restaurangchef. Sedan dess har hon avancerat till bl.a. försäljningsdirektör, affärsområdeschef och Sverigechef.

År 2019 tillträdde Azita rollen som ny VD och Koncernchef för AniCura, vilket är ett svenskt företag som driver djursjukhus och kliniker för sällskapsdjur. Företaget är verksamt i många europeiska länder och består av 250 djursjukhus och kliniker med ca 5 000 anställda.

Sagt om Azita Shariati:

”Azita Shariati beskrivs som strategisk och mjuk, hon kan vara pådrivande men backar tillbaka för att se att alla följer med. I sitt beslutsfattande är hon lyhörd och angelägen om att lyssna in vad andra tycker. Hon sätter gärna ner foten, men känner också av om någon har en annan åsikt. Då blir hon nyfiken.”

Alternativa föreläsare

Alexandra Pascalidou


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtgruppe/ExtraDomains/talkingminds.se/wp-content/themes/talking-minds/parts/speaker-content.php on line 116

Sök tillgänglighet

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Vill du veta mer? Hör av dig, så diskuterar vi lösningar.