Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är journalist, författare, föreläsare och en välkänd medieprofil som ofta syns och hörs i TV, radio och tidningar. Hennes böcker hyllas av kritiker, hon anlitas som föreläsare även internationellt, och är en uppskattad moderator och konferencier.

Mänskliga rättigheter och jämlikhet är två ämnen som Alexandra brinner för. Hon har belönats med många priser och utmärkelser för ditt arbete, så som Stora journalistpriset, Bellmanpriset, Augustpriset, Årets europé, m.fl. Dessutom utsågs hon till ”Årets talare – Moderator 2018”.

”Kampen för mänskliga rättigheter är min livsnerv. Jag växte upp bland fattiga människor som tvingades kämpa för sina rättigheter, rättigheter som andra kan ta för givna.” – Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou har programlett allt från Melodifestivalen till dokumentärer på SVT, Nyhetsmorgon och Förkväll i TV4, och grekisk TV med EU-valvakor, Eurovision samt egna shower på bästa sändningstid. I radio har vi hört henne leda P1 Debatt och Ring P1.

I sina föreläsningar talar Alexandra om retorik och kreativitet, mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati. Hon inspirerar inom mod, mångfald och inkludering, vilket får människor att våga ta klivet ut ur bekvämlighetszonen och slita sig loss från sina bojor. Alexandra anlitas ofta som föreläsare på ledarskapsutbildningar och för styrelser och internationella sammanhang så som EU-kommissionen, Young Leaders of the World, m.fl.

Under 2018 startade Alexandra Pascalidou Nya Akademin, som blivit omskriven i allt från The New York Times till The Guiardian och India Times. Nya akademin grundades för att garantera att ett internationellt litterärt pris skulle komma att tilldelas 2018 då nobelpriset i  litteratur uteblev, samt för att påminna om att litteraturen ska vara associerad med demokrati, öppenhet, empati och respekt. Akademin upphörde, enligt plan, 10:e december 2018.

Alexandra har studerat statsvetenskap, internationella relationer och juridik på Stockholms Universitet samt som Erasmus-student på universitet i Grekland. Hon har intervjuat ett stort antal profiler; från Maradona, Isabel Allende och Göran Persson till taxiförare runt om i världen.

Hon känns igen för sin förmåga att roa, röra och beröra sin publik. Med humor och entusiasm får hon sina intervjuobjekt att känna sig trygga även i de svåraste sammanhang. Som moderator är hon oerhört proffsig och påläst, och bygger en varm relation till publik och deltagare.

Alexandra Pascalidou föddes i en tvättstuga i Rumänien, flyttade till Grekland som 1-åring, kom till Rinkeby när hon var 6 år gammal och bestämde sig redan som liten för att hon ville förändra världen. Hon är ambassadör för Mentor, Kvinna till Kvinna, Tarrafem samt styrelseledamot i flera styrelser. Alexandra talar svenska, grekiska, engelska, franska, spanska, rumänska och italienska, och har bott i New York, Los Angeles, Thailand, Bolivia och Grekland.

Alternativa föreläsare

Mina DennertChristina Rickardsson | Soledad Piñero Misa

Fotograf: Thron Ullberg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtgruppe/ExtraDomains/talkingminds.se/wp-content/themes/talking-minds/parts/speaker-content.php on line 116

Sök tillgänglighet

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Vill du veta mer? Hör av dig, så diskuterar vi lösningar.