Gunnar Wetterberg

Gunnar Wetterberg är historiker, debattör, författare och mycket populär föreläsare inom samhällspolitiska och ekonomiska frågor. Han är även en hyllad TV-profil som bland annat tagit hem den prestigefyllda vinsten av ”På Spåret”, och medverkar i panelen i SVT:s succé ”Fråga Lund”.

Gunnar Wetterberg föreläser om bl.a. samspelet mellan demografi och ekonomi, Skånes historia, hans perspektiv på hur den svenska ekonomiska och finansiella marknaden har utvecklats samt infrastrukturens betydelse för den ekonomiska långsiktiga utvecklingen.

Passionen och engagemanget för att föreläsa och dela med sig av sin kunskap började i ung ålder hos Gunnar då han var aktiv inom elevrådsrörelsen. Han reste landet runt och höll föredrag. Hans egen drivkraft att väcka människors nyfikenhet för viktiga frågor och att få folk att skratta har bara vuxit sig starkare med åren som gått.

Numera har Gunnar Wetterberg en lång meritlista med bolag, banker, kommuner, organisationer och företag som lyssnat på och lovordat hans föreläsningar.

Efter att ha utbildat sig till lärare i historia sökte sig Gunnar till UD:s aspirantutbildning, och arbetet där tog honom till bl.a. Hanou och Genève. Han har tjänstgjort vid Riksrevisorverket, Finansdepartementet, Svenska Kommunförbundet och Saco med ekonomi – och strukturfrågor som en gemensam nämnare.

Med närmare 40 år som diplomat, utredare och chef i bagaget är Gunnar Wetterberg en minst sagt erfaren föreläsare och författare. Han har skrivit över 30 böcker, varav ”Träd: en vandring i den svenska skogen” och ”Ingenjörerna” är de senaste i ledet. Med dessa två böcker vill Gunnar fånga skogsnäringens och ingenjörskonstens betydelse för den svenska historien, men också om deras framtida möjligheter – något han gärna berättar mer om i sina föreläsningar på temat.

Utöver böcker skriver Gunnar även essäer, kultur – och debattartiklar om historia, ekonomi och andra samhällsvetenskaper i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Axess och flera andra facktidsskrifter. Sedan ett flertal år tillbaka skriver han kolumner på ledarsidan i Expressen.

Du/din organisation ska boka Gunnar Wetterberg när ni vill:

  • Lyssna på en engagerad talare som blandar humor med allvar.
  • Få en stor variation mellan framtidsspaningar så väl som historiska tillbakablickar – anpassade för att vara relevanta och värdefulla för just ert team.
  • Ta del av Gunnars breda kunskap och erfarenhet av att leda viktiga utredningar, arbetsgivarfrågor och jämställdhetsfrågor.

Förslag på teman:

  • Infrastrukturens betydelse för ekonomins långsiktiga utveckling.
  • Hur man organiserar en stat för att den ska fungera så bra som möjligt.
  • Hur de svenska finansiella marknaderna utvecklats, från den ena krisen till den andra – men också med lösningar och utvecklingssprång.
  • Hur de svenska kommunerna fungerar, om självstyrelsens rötter samt framtidsspaning för både tjänstemän och politiker
  • Skånes historia och öka den historiska förståelsen.
  • Samspelet mellan demografi och ekonomi.

Alternativa föreläsare

Björn Sundin Anders Borg

Fotograf: Christine Olsson


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtgruppe/ExtraDomains/talkingminds.se/wp-content/themes/talking-minds/parts/speaker-content.php on line 116

Sök tillgänglighet

ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Vill du veta mer? Hör av dig, så diskuterar vi lösningar.