Björn Sundin

Björn Sundin är författare och konsult inom ledarskap, stadsutveckling och hållbarhet. Björn var kommunalråd (S) med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Örebro 2011-2017. Han ledde då arbetet med att öka bostadsbyggandet och snabba på de kommunala processerna kring planering och byggande. Att ta Örebro från 160 färdigställda bostäder 2010, till över 2000 färdiga bostäder 2017 krävde ledarskap, tydlighet och ett rejält arbete.

Under de år Björn Sundin var kommunalråd utsågs Örebro honom till Årets Friluftskommun hela fyra gånger, Årets stadskärna, Årets miljöbästa kommun samt Årets Arkitekturkommun. Björn nämndes av flera journalister som möjlig ny bostadsminister 2016 och tillfrågades av regeringen om att bli ordförande i Rådet för Hållbara städer i december 2017. En debattartikel i DN våren 2016 fick nationell uppmärksamhet där Björn erbjöd Stockholms-kommunerna hjälp med att få fart på byggandet. Hösten samma år krävde han i ännu en debattartikel i DN att den nationella trafikpolitiken skulle ändras.

Björn Sundin har haft ledande politiska uppdrag i närmare tjugo år och har tidigare i livet jobbat som bland annat journalist, pressansvarig på TCO och förbundssekreterare på Vårdförbundet. Han har en högskoleexamen inom kommunikation från Örebro Universitet. Våren 2021 släpptes hans bok När alla blev experter. Boken handlar om hur vår urgamla hjärna klarar sig i ett samhälle som förändras snabbt och vad detta innebär för vår civilisation.

Som moderator är Björn van vid att leda seminarier och arrangemang så att deltagarna känner att de kan vara med och göra skillnad. Som föreläsare bjuder Björn såväl på argument för förändring som verktyg att genomföra den, med erfarenhet från många år inom politik, kommuner och organisationer.

I sina föreläsningar visar Björn hur det är möjligt att förändra en stad, en organisation och en kultur – under förutsättning att man är modig, visar ledarskap och tar vara på människors engagemang.

Förslag på föreläsningar med Björn Sundin:

 • Har vi alltid varit så här dumma? – En föreläsning om vem som är skurken: stenålders-hjärnan eller det samhälle den ska hantera?
 • Varför är andra så korkade – och varför är det bara du som kör lagom fort?
 • Om samhällelig placebo och varför den som vet minst tror sig veta mest.
 • Vad tror du hotar samhället mest: sociala medier, vår hjärna eller sömnbrist?
 • Så här tänker de politiska partierna när de vill ha din röst: om politisk strategi och varför de politiska partierna gör som de gör.
 • ”Hur svårt kan det vara?”: om hur tusen år av mänsklig kunskapstörst fått oss att vi tror att alla nu vet allt om allt.
 • Kommunalt ledarskap – så förändrar du en stad.
 • Det går att bygga mer, billigare och bättre! Om hur Sverige kan klara utmaningarna inom stadsbyggnadsområdet – om kommuner och företag samarbetar och hjälps åt.
 • Alla kommuner kan få mer effektiva och kvalitativa samhällsbyggnadsprocesser: så här gör ni!
 • Vill du få något gjort gör du bäst i att låta andra göra sin grej.
 • Från Semmelweis till Berwick – om hur ledarskap kan rädda liv i vården (och världen). Hur man uppmuntrar kvalitet och utveckling i viktiga verksamheter.

Björn Sundin har bland annat föreläst och lett seminarier för Sveriges Kommuner och Landsting, Naturvårdsverket, Nordiska Ministerrådet, Region Västernorrland, Boinstitutet, Sveriges Arkitekter, Örnsköldsviks kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten, TCO-förbunden i Örebro län och många andra.

Alternativa föreläsare

Anna Kindberg Batra 

Fotograf: Elin Lawergren

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtgruppe/ExtraDomains/talkingminds.se/wp-content/themes/talking-minds/parts/speaker-content.php on line 116

Sök tillgänglighet

ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Vill du veta mer? Hör av dig, så diskuterar vi lösningar.