Mina Dennert

Mina Dennert är journalist, författare och grundare av den internationella rörelsen I Am Here International (med svenska #jagärhär) som har inspirerat hundratusentals människor från hela världen att ta upp kampen för ett demokratiskt och inkluderande samhälle genom att motverka desinformation och näthat.

Hennes nya bok Omedveten rasism, som kommer ut på Volante i sommar, handlar om de blinda fläckar, fördomar och omedvetna preferenser som vi alla har och som gör att vi alla kan råka syssla med rasism trots att vi inte vill det.

I sin föreläsning med samma namn hjälper Mina oss att med stor igenkänning och massor av dråpliga exempel få syn på de situationer som vi alla kan råka hamna i för att förstå hur vi kan undvika att syssla med rasism. Och framför allt hjälper oss när vi råkat agera omedvetet rasistiskt. Det är hur vi agerar då som är hela skillnaden på ifall vi sysslar med rasism eller med antirasism.

Mina närmar sig rasism på samma lösningsorienterade sätt som när det gäller demokrati, yttrandefrihet och andra rättvisefrågor. Hon har även startat ytterligare initiativ som handlar om att stärka människor att stå upp för sig själva och andra, såsom Drömförmedlingen och uppropet #NoStranger samt skrivit böcker om mod och civilkurage.

Mina Dennert har vunnit en stor mängd priser för sitt arbete, så som: Rättviseförmedlingens Rättvisepris, Faktumgalans pris för Årets integration 2016, Årets Samhällsaktör, Årets initiativ 2017 & Årets Sociala Medier Pris 2019. Mina vann även Anna Lindh priset 2017.

Förslag på föreläsning med Mina Dennert:

OMEDVETEN RASISM

Rasism är något vi gör, inte något vi är. Och rasism kan alla göra.

Vi måste sluta tänka på människor som tillhörandes två läger; rasister som sysslar med rasism hela dagarna eller antirasister som aldrig någonsin gör rasism. Det är inte riktigt så enkelt.

Vi har vi alla blinda fläckar, bias, fördomar och omedvetna preferenser och kan alla råka agera rasistiskt trots att vi inte vill det. Trots att vi är antirasister.

Det är en av förklaringarna till varför vi är så rädda för att göra fel och vill kunna ställa (och få svar på) alla våra “dumma” frågor i en trygg miljö:

Som hur det kan vara rasism om jag inte menar att vara rasistisk? Hur kan det finnas rasism när det inte finns människoraser? Hur fungerar privilegier och vithetsnormer? Vad innebär begrepp som rasifiering, kulturell appropriering, mikroaggressioner och minoritetsstress?

Hur undviker jag att göra rasism? Och framför allt, vad ska jag göra när jag råkat agera omedvetet rasistiskt?

Mina bjuder på massor av igenkänning och skratt, med dråpliga exempel och praktiska råd kring hur vi kan bli mer inkluderande och rättvisa ledare och förebilder. Tillsammans lär vi oss att överlista våra fördomsfulla hjärnor!

Föreläsningen/workshopen passar alla som kallar sig själva eller sin organisation för antirasistisk och vill försäkra sig om att det säkert stämmer.

Alternativa föreläsare

Zanyar Adami Hanna Wallensteen | Navid Modiri


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtgruppe/ExtraDomains/talkingminds.se/wp-content/themes/talking-minds/parts/speaker-content.php on line 116

Sök tillgänglighet

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Vill du veta mer? Hör av dig, så diskuterar vi lösningar.