Daniel Riley

Daniel Riley, även känd som ”KaptenRiley”, är kreatör och en av Sveriges allra främsta fotografer. Han har en stor följarskara på YouTube såväl som Instagram och TikTok, där hundratusentals prenumeranter inspireras av hans bilder och videos. På sin lika långa som imponerande meritlista har han, bland mycket annat, utnämnts till ”Årets Fotograf 2015”, rest världen runt för att filma allt från program med UNICEF till 112 – på liv och död och Svenska Hollywoodfruar, jobbat med Sveriges största youtubers, varit programledare i UR och konferencier på bland annat Yrkes-SM – för att nämna ett mindre urval!

Boka en spännande och inspirerande föreläsning med Daniel Riley!

Daniel Riley har arbetat professionellt som fotograf sedan 2010, men intresset började redan år 2002, då han endast 11 år gammal tog alla sina sparpengar och köpte en egen filmkamera. Med denna började han göra filmer ihop med sina vänner, och medan många jämnåriga spenderade uppväxten framför TV-spel så satt Riley uppe på nätterna och redigerade filmer, och byggde teleskopkranar och annan filmutrustning. Detta resulterade i att han redan i 5:e klass fick praktik på SVT i Stockholm – vilket blev startskottet för hans framgångsrika karriär. Som 17-åring startade han sitt första egna företag som han drivit sedan dess.

År 2015 blev Daniel Riley prisad som ”Årets Fotograf” – den yngsta någonsin – med motiveringen ”Priset för årets fotograf går till en person som har den fantastiska förmåga att fånga känslor och rätt tonalitet i sina bilder. Med skicklighet, nyfikenhet och en god portion mod har hen, trots sin unga ålder, blivit en av branschens mest eftertraktade namn. Vinnare är Daniel Riley!”.

Som fotograf har Riley jobbat med flera av våra största artister, skådespelare, mediaprofiler, influencers och youtubers, så som Jocke & Jonna, Zara Larsson, Viktor Frisk, Mikael Persbrandt, ”Mat-Tina” Nordström, Maria Montazami, Måns Zelmerlöw, Loreen, Danny Saucedo, Oscar Zia, Molly Sandén, Darin och Johan Jureskog – för att nämna några!

År 2018 startade han sin egen kanal ”KaptenRiley” på YouTube, där han i dagsläget har över 235 000 prenumeranter och miljontals visningar. Hans videor kännetecknas av sin höga kvalitet och av de viktiga ämnen han tar upp i dessa. Flera av dem används i utbildningssyfte för sjuksköterskor och ordningsvakter, och på skolor för att informera om psykisk ohälsa och suicid. Faktum är att Riley, för sina färdigheter bakom kameran, fick i uppdrag av Simon Fuller (skapare av bland annat Idol och Spice Girls, och manager åt David Beckham) att åka på världsturné med bandet Now United och bygga deras YouTube-kanal. Detta var något han gjorde med bravur; bandet ökade sitt antal prenumeranter på YouTube från ca 150 000 till över 6 miljoner. Efter denna lysande prestation blev Riley handplockad av Simon Fuller för ytterligare uppdrag och projekt.

Med kameran i högsta hugg har Daniel Riley rest världen runt på olika äventyr. Han har filmat inte mindre än 15 resor åt UNICEF och SOS Barnbyar, och då fått uppleva världen från ett helt annat håll än vad vi är vana vid i Sverige. Där har han följt gatubarnen som behandlas som hundar i Bangladesh och småbarnen i Filippinerna som bokstavligen är fastbundna i sina sängar, varit närvarande när barn dör av undernäring i famnen på sina mödrar på Sydsudans enda barnsjukhus, riskerat livet i det terrordrabbade landet Mauretanien i syfte att filma hjälparbetarna när de levererade vaccin, och gått genom knähöga sopor när han följde barn som levde sina liv i just dessa sophögar. Från dessa uppdrag bär Riley med sig helt unika berättelser och erfarenheter, vilka vi får ta del av i hans otroligt berörande och gripande föreläsningar.

Även hemma i Sverige har Daniel Riley i sitt arbete fått uppleva mer än de flesta. I flera år har han följt polisen i deras operativa arbete, dels för TV-program, dels för sin egen kanal på YouTube. På sitt CV har han inte mindre än åtta säsonger av 112 – på liv och död, tre säsonger av Tunnelbanan och ett antal säsonger av andra program så som 112 – luftens hjältar. Under dessa uppdrag har Riley utsatts för en mängd skarpa situationer: allt från att springa in i pågående skottlossningar, bevittna tragiska självmord, till att ha blivit lämnad av en ambulanshelikopter mitt ute i ingenstans när helikoptern blivit fullastad och inte längre hade plats med Riley, och hamnat först i kommunikation med en familj vars barn nyss valt att avsluta sitt liv.

Ingen går oberörd efter att ha tagit del av Rileys föreläsningar där han delar med sig av dessa upplevelser och de lärdomar han tagit med sig.

Det är inte bara i yrkeslivet Daniel Riley har mött obeskrivlig tragik och sorg. När han var 21 år gammal gick hans 15-årige lillebror plötsligt bort i ett oväntat hjärtfel, något som givetvis påverkat honom och hans familj oerhört mycket. I den fruktansvärda sorg som Riley hade svårt att ta sig igenom, blev hans överlevnad att försöka fokusera på de små ljusglimtar som fanns, så som den enorma kärleken som fanns runt omkring honom. Dessutom hade familjen möjlighet att donera lillebroderns organ, vilket räddade flera människors liv – hans hjärta slår vidare hos en annan person, som fick möjligheten att leva vidare. Riley menar att den sorg han och hans familj kände, kan jämföras med den lycka som de fem familjerna vars barn, syskon eller förälder räddats via organdonationerna kände.

2018 gjorde Riley en video där han lyfter historien om sin bror Philip och frågan kring organdonation, vilken har setts av över en miljon människor och som nu ingår i sjuksköterskeutbildningen i bland annat Kristianstad.

Daniel Riley befinner sig inte bara bakom kameralinsen, utan är även verksam framför den – bland annat som programledare för två olika UR-program, riktade mot ungdomar. Temat på det ena programmet var bild och form, medan det andra, ”Snacka om sex” handlade om kropp, sex, samlevnad och identitet, och visas på skolor för mellan-och högstadieelever runt om i Sverige.

Han har även föreläst på skolor för Mentor Sverige, som arbetar för att minska utanförskap och psykisk ohälsa bland unga, samt arbetat som volontär med att ta emot samtal på självmordslinjen.

Med sin helt unika och spännande bakgrund har Riley en bred repertoar av ämnen som han föreläser inom. Han skräddarsyr alltid innehållet för att möta era önskemål och ert intresse.

Några exempel på föreläsningar med Daniel Riley:

Ingenting är omöjligt – du kan arbeta med vad du vill!

I denna föreläsning uppmuntrar Riley ungdomar att tro på sig själva, våga satsa och tro på att de kan jobba med sitt intresse. Han menar att även om det är en väldigt liten procent som exempelvis kan jobba professionellt med att spela dator- och TV-spel, så finns det massor med möjligheter att arbeta inom spelindustrin, så som spelutvecklare, recensent, grafiker, marknadsföring, med mera. Riley delar med sig av exempel från sitt eget liv; hur han i grunden helt enkelt tyckte det var kul att hålla i en kamera – något som resulterat i alla de äventyr han fått uppleva. Andra ämnen som han berör i denna föreläsning är skillnaderna mellan skolan och vuxenlivet, och att det i skolan premieras att inte sticka ut på fel sätt, medan det senare i livet kan vara en oerhört värdefull egenskap att sticka ut och vara unik – i synnerhet inom de kreativa yrkena.

Denna föreläsning lämpar sig extra bra för ungdomar och skolor.

Våga byta perspektiv – ingenting är svart eller vitt

När hans lillebror tragiskt gick bort i ett okänt hjärtfel valde Riley, för att överleva den fruktansvärda sorgen, att se händelsen ur olika perspektiv och reflektera över detta. Han menar att den sorg han och hans familj kände, kan jämföras med den lycka som de fem familjerna vars barn, syskon eller förälder räddats via organdonationerna kände. I denna inspirerande föreläsning berörs ni av Rileys gripande historia, och får nya insikter kring hur vi kan se händelser och livet i stort ur olika perspektiv – att ingenting enbart är svart eller vitt. 

Ljussättning och fotografi

Ta del av Rileys kunskaper och utveckla era färdigheter inom fotografi, film och ljussättning. En föreläsning/workshop fylld av inspiration och konkreta tips och tillvägagångssätt för att ta bättre och mer kreativa bilder med allt från mobilen till proffskameran. Föreläsningen passar nybörjare såväl som mer erfarna fotografer.

Skapa innehåll som fängslar – arbeta med branded content i sociala medier

Vi lever i en alltmer digitaliserad värld, och de allra flesta företag och organisationer har mycket att vinna på att utveckla och förbättra sina sociala och digitala kanaler.
Genom sina år bakom kameran och framför allt under de år han arbetat med YouTube har Riley utvecklat goda kunskaper kring alla viktiga aspekter när det kommer till att fängsla tittaren och nå ut med sitt budskap i sociala medier. Han har skapat kampanjer för flera stora märken, och då haft ansvar för hela processen – från idé och innehåll till filmning, redigering och upplägg kring publicering. Med denna föreläsning får ni ny kunskap kring hur ni på optimalt sätt kommunicerar ert budskap, gör innehållet intressant och relevant för tittarna, och anpassar formatet och tonaliteten för att skapa genomslagskraft till respektive plattform.

Inspiration

Inspireras av de otroliga äventyr Riley upplevt världen över! Med sin helt unika och enormt spännande bakgrund har han en oändlig repertoar av upplevelser, erfarenheter och historier att dela med sig av. Ni inspireras till att ingenting är omöjligt, och får följa med på en oförglömlig resa till allt från UNICEF:s arbete i U-länderna och fängslande uppdrag med polisen, till världsturnéer med våra största stjärnor och hans egna äventyr till världens alla hörn.

Alternativa föreläsare

Aron Anderson Johanna Nordström


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtgruppe/ExtraDomains/talkingminds.se/wp-content/themes/talking-minds/parts/speaker-content.php on line 116

Sök tillgänglighet

ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Vill du veta mer? Hör av dig, så diskuterar vi lösningar.